Development: Mobile vs Desktop

550691_474824402538914_1505441917_n Acum mulţi ani navigarea pe internet se facea de pe un PC iar website-urile prezentau informaţii simple. Odată cu apariţia smartphone-urilor şi creşterea complexităţii site-urilor a apărut şi problema afişării conţinutului pe multitudinea de device-uri existente precum şi problema mărimii în kb a website-ului deci implicit a vitezei de încărcare.

Ca urmare se doreşte afişarea unui conţinut lightweight pe mobil şi a altuia pe desktop. Care ar fi soluţiile afişării unui conţinut diferit pe mobile sau desktop-uri?

Css Media Queries pentru a afişa diferit în funcţie de rezoluţie. E ok până la un punct. Mai nou, ultimele versiuni de iPhone si Samsung galaxy au rezoluţii peste 1000 px, aproximativ cât un monitor desktop, aşadar cum faci diferenţa dintre desktop şi mobil? (Câteva snippet-uri media queries pentru device-uri populare).

User Agent Sniffing, o metodă blamată de mulţi, se face în JS prin verificarea identificatorului celui care intră pe pagină. Ce faci dacă apare un nou telefon sau un nou browser cu un alt user agent?

Iată o listă cu rezoluţiile disponibile pe diferite terminale mobile. Dupa cum se observă, sunt o gramadă de rezoluţii, şi mai nou nu prea poţi face diferenţa dintre mobil şi desktop.

O soluţie 100% nu este. Ideal ar fi ca website-ul sa fie atât de bine optimizat astfel încât să nu fie nevoie de o versiune separată pentru mobile. Cam greu.

Câteva articole pe această temă:

One Reply to “Development: Mobile vs Desktop”

  1. Observ ca se tot discuta depsre asta, sa inteleg ca cineva poate face aplicatii pentru IOS sau Android este mai mult decat castigat din punct de vedere al succesului si poate si financiar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *