Flash pe cale de dispariţie?

HTML este limbajul cu ajutorul căruia sunt afişate paginile web într-un browser. Cea mai nouă versiune de HTML a ajuns la numărul 5 dar specificaţiile nu sunt încă definitivate. Totuşi, majoritatea browserelor încep să ofere suport pentru HTML5 (link), în afară de Internet Explorer care va oferi suport începând de la versiunea 9.

HTML5 introduce un număr de elemente noi, printre care şi câteva tag-uri pentru conţinut multimedia. Aceste tag-uri au ca scop eliminarea dependenţei de plug-in-uri pentru conţinut multimedia, cum ar fi Adobe Flash sau Microsoft Silverlight. Ce înseamnă asta: când deschizi o pagină web unde ar trebui să vezi un videoclip, acesta va rula fără să fie nevoie de a descărca vre-un plug-in (plug-in-ul adobe flash de exemplu).

Noile elemente multimedia introduse în HTML5 reprezintă un concurent serios a celui mai folosit suport pentru animaţii sau videoclipuri: Flash. Recent, şeful Apple, Steve Jobs a criticat tehnologia Flash iar produsele iPad şi iPhone nu suportă această tehnologie. Reprezentanţii Microsoft au declarat recent că HTML5 este viitorul paginilor web chiar dacă produsul lor Silverlight ar fi în concurenţă directă cu HTML5.

3 dintre cele mai mari site-uri de hosting al videoclipurilor YouTube, DailyMotion şi Vimeo au experimentat HTML5 ceea ce sugerează un interes crescut faţă de această tehnologie. Pe lângă videoclipuri şi muzică, şi efectele de animaţie din paginile web se pot realiza fără Flash, folosind jQuery. Exemplu aici.

Acestea fiind spuse, s-ar putea ca în viitor cota de piaţă a tehnologiei Flash să scadă foarte mult dacă tot mai multe pagini vor folosi HTML5 pentru afişarea conţinutului multimedia sau a animaţiilor.

One Reply to “Flash pe cale de dispariţie?”

  1. E greu de spus daca Flash va disparea complet. Ar putea fi un eveniment ce i-ar pune pe baietii de la Apple sa lucreze mai mult pentru a imbunatati ce au deja. Atata timp cat concurenta e mica ei nu se agita, dar de acum…cine stie. Oricum, asa cum ai spus si tu, exista si riscul ca Flashul sa se stinga incet incet. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *