Conectarea la alt PC folosind Remote Desktop Connection

Conectarea la alt PC se poate realiza prin mai multe metode. În acest post voi insista asupra Remote Desktop Connection din Windows. Folosind această unealtă putem să intrăm pe alt PC şi să beneficiem de anumite facilităţi care nu sunt disponibile folosind TeamViewer sau alt program de conectare remote. De exemplu folosind Remote Desktop Connection putem da copy paste de pe un calculator pe altul sau se poate asculta o melodie de pe calculatorul accesat, sunetul fiind transmis PC-ului care se conectează.

O diferenţă notabilă este faptul că odată logat pe un PC folosind Remote Desktop Connection, un alt utilizator aflat la celălalt capăt nu poate vedea ce modificări se fac pe calculator, fiind afişat doar un ecran de login. Spre deosebire, folosind TeamViewer se poate controla calculatorul de către ambii utilizatori aflaţi de o parte şi de alta a conexiunii.

Cum funcţionează?

Conectarea la alt PC folosind Remote Desktop Connection se realizează simplu accesând link-ul din Programs->Accessories. Calculatorul la care se doreşte conectarea trebuie să aibă un cont cu o parolă (User accounts) şi să fie permisă conectarea de la distanţă. Pentru aceasta trebuie bifat Allow remote assistance connections to this computer şi Allow connections from computers running any version of remote desktop (Control Panel -> System -> Remote).

IP Dinamic, routere şi power fail

Multă lume are net prin RDS ceea ce înseamnă IP Dinamic iar un router face conexiunea la net. La mine acasă am 2 probleme frecvente: cade netu aproape zilnic ceea ce înseamnă un nou IP şi în plus mai cade şi curentul pentru o fracţiune de secundă suficient cât să repornească calculatorul.

În cazul unui IP dinamic şi a unui router, se poate folosi un serviciu de IP dinamic (DDNS) cum ar fi DynDns. După înregistrarea unui domeniu, acesta va avea forma exemplu.dyndns.org. La Remote Desktop Connection în locul IP-ului de conectare se va introduce adresa exemplu.dyndns.org. Dacă netul cade şi IP-ul se schimbă, multe routere au posibilitatea de a actualiza IP-ul nou cu adresa DDNS.

Pentru ca o conexiune Remote Desktop să funcţioneze prin router, trebuie deschis portul 3389, fiind portul implicit pentru conectarea prin acest tool.

În cazul în care păţiţi ca mine şi vă cade curentul des, se poate seta în BIOS ca PC-ul să pornească atunci când revine curentul folosind o opţiune de genul Power ON after power fail la Power Management.

Windows XP face 10 ani
Statistici web servere şi site-uri pe glob, Septembrie 2011

Comments

  1. Petchesi Gabriel
    September 6, 2011 - 7:57 pm

    Problema conectivitatii in spatele firewall-ului se poate rezolva si cu un tool gen Hamachi prin care se creaza o retea privata virtuala astfel incat ai acces direct la toate calculatoarele.

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *